top of page
  • Writer's pictureAldijana G

PDV zastupnik u Bosni i Hercegovini

Šta je PDV zastupnik?


Predstavnik PDV-a je društvo, najčešće knjigovodtvo, ili porezni savjetnik, registrirano za ovu djelatnost u Bosni i Hercegovini, koje obračunava, prijavljuje i vrši plaćanje PDV-a u Bosni i Hercegovini u ime stranog subjekta koji obavlja svoju operativnu djelatnost u Bosni i Hercegovini ukoliko to društvo nije registrovano na teritoriji BiH.




Kome je potreban PDV zastupnik?


Ako pružatelj usluga, koji nema sjedište u Bosni i Hercegovini, obavlja djelatnosti na teritoriju Bosne i Hercegovine, koje su po zakonu o PDV-u oporezive u Bosni i Hercegovini, pružatelj usluga može imenovati PDV zastupnika. U slučaju da zastupnik PDV-a nije nominiran, lokalno društvo – primatelj usluga bit će obvezno izvršiti obračun i plaćanje 17% PDV-a na takve usluge oporezive na teritoriju BiH.


Uobičajeni primjer oporezivih usluga u BiH su djelatnosti građevinskih radova, usluga nadzora i projektiranja, vezanih uz nepokretnu imovinu koja se nalazi u Bosni i Hercegovini.


Kako to funkcioniše u praksi?


PDV zastupnik kojeg imenuje strano društvo upisan je kao obveznik PDV-a u skladu s članom 60. Zakona o PDV-u. U svrhu registracije, ugovor o zastupništvu PDV-a, ugovor kao dokaza da nerezident obavlja oporezive transakcije na teritoriju BiH, dokumenti o identifikaciji stranog društva, uključujući vlastite isprave vlasnika i pravnih zastupnika dostavljaju se poreznom uredu.


Zastupnik PDV-a otvoriti će bankovni račun isključivo u svrhu plaćanja i naplate PDV-a u ime stranog društva. Nakon registracije, sve fakture, oporezive na teritoriju BiH, izdaju se sa obračunatim PDV-om od 17%, uz mogućnost korištenja odbitka odbitnog ulaznog PDV-a obračunatih od strane drugog poreznog obveznika, prilikom podnošenja PDV prijave i plaćanja poreza.


Porezni obveznik i imenovani zastupnik PDV-a solidarno su odgovorni za obračun i uplatu poreza u skladu sa zakonom o PDV-u Bosne i Hercegovine.

159 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page