top of page
  • Writer's pictureAldijana G

Kompjutersko programiranje

Osnovica za obračun doprinosa za obrtničku djelatnost Kompjutersko programiranje




Uslijed brze i relativno pojednostavljene registracije, kao i visine fiksnih troškova koji nosi oblik organizovanja u svojstvu samostalne djelatnosti – obrta, programeri često biraju ovaj oblik organizacije.


Zakon o porezu na dohodak nije decidno kategorisao ovu šifru djelatnosti u djelatnost slobodnih zanimanja, a koje kategorije definišu i osnovicu obračuna doprinosa u slučaju organizacije u obliku obrta – samostalne djelatnosti, koji je fiksno vezan za osnovicu koja se računa na bazi prosječne plate Federacije BiH.


Federalno Ministarstvo Finansija 2019. godine izdalo je mišljenje, u kojem stoji da zakon o porezu na dohodak daje primjere šifri djelatnosti koje se kategoriziraju u skupinu slobodnih zanimanja, poput advokata, notara, poreznih savjetnika, računovođa i sl. međutim da ta lista nije konačna, te toj listi dodaje i računarsko programiranje.


U skladu sa ovim, osnovica za uplatu doprinosa samostalne djelatnosti – kompjutersko programiranje računa se na osnovu umnoška 9-mjesečnog prosjeka plate FBiH i koeficijenta 1,1, što za 2022. godinu čini osnovicu 1.682 KM; te uplatu doprinosa za svaki mjesec kalendarske 2022. godine u sljedećim vrijednostima:


  • Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje (23%) 386,86 KM;

  • Doprinos za zdravstveno osiguranje (16,5%) 277,53 KM;

  • Doprinosi za osiguranje od nezaposlenosti (2%) 33,64 KM;

Tj ukupno 698,03 KM.


Izvor: Mišljenje Federalnog Ministarstva Finansija broj 04-02-7139/19 od 24.09.2019. godine).

196 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page